Troede du, at din hjerne var en computer? Det er den faktisk ikke. Ikke på den måde, som vi normalt kender computere: Maskiner der kan programmeres til at opføre sig på en bestemt måde (sådan lidt forenklet sagt). For i kraft af den måde som hjernen er bygget op på, er der situationer hvor de indbyggede styrker bliver til indbyggede svagheder.
F.x. er din hjerne lynhurtig til at skabe mening i dine oplevelser. Det gør, at vi kan reagere hurtigt og som regel effektivt, fordi vi ikke behøver at bruge kraft og energi på at skabe mening i oplevelser vi har prøvet massevis af gange før. Men her ligger samtidig en indbygget svaghed: Hvis hjernen præsenteres for et spørgsmål, som kræver meget energi at skabe mening i, leverer den i stedet en ‘midlertidig’ mening ved at svare på et andet, nemmere spørgsmål og lade som om det er svaret.
Så hvis du skal tage stilling til:
Lever du et lykkeligt liv?
vil det kræve at du overvejer en hel del: Hvad er lykke for mig? Hvad med de triste episoder i mit liv – hvor meget lykke opvejer de? Var min barndom lykkelig?
Så i stedet er hjernen doven og leverer et hurtigt svar på et nemt spørgsmål, som minder om det oprindelige:
Hvordan har jeg det lige nu?
Og det er bare 1 eksempel på svagheder ved hjernen, som er svære at finde hos computere. En mere passende metafor tegner et mere passende billede af hjernen som doven, hurtig på aftrækkeren, styret af følelser og med et kæmpe potentiale.
En teenager.
Hvis din hjerne er en teenager betyder det:
– at du kan ikke tvinge den til noget – men du kan godt lokke den.
– at du ved den reagerer anderledes, når den er ophidset
– at du skal sørge for den kommer ud af sit værelse og bevæger sig
– at den helst bare vil gøre ligesom alle andre
– osv
Så kig på dine metaforer en gang i mellem og lav din egne som passer til, hvad du gerne vil opnå.
Torsdag 20. september er der Pecha Kucha aften i Aarhus og jeg vil på 20 slides á 20 sekunder lave et oplæg om netop dette emne. Velkommen til.